• 220 jaar lidmaatschap van S.V. Roggel zorgt voor mooie anekdotes

 • “De 4e helft bij Tom van de Zaal was toch wel favoriet”

  Op zaterdagmorgen 25 november 2023 kwam een illuster gezelschap samen in de bestuurskamer van onze S.V. Bij elkaar goed voor 220 jaar lidmaatschap van S.V. Roggel!! Cor Kooiman, Thei Vullers, Peter Simons en Marcel Smets waren uitgenodigd om terug te blikken en mooie herinneringen op te halen. Cor en Thei zijn alle twee 60 jaar lid en Peter en Marcel 50 jaar. In de jaren dat zij lid werden was het gebruikelijk om rond 12 of 13 jaar te starten met voetballen. Tegenwoordig starten de meeste spelers al als ze 5 of 6 jaar oud zijn.

  Met een kop koffie en thee en een lekker stuk vlaai van Bakkerij Heerschap kwamen de verhalen vanzelf, nadat de eerste vraag “waar kijk je met het meeste plezier op terug” gesteld was.

  “De 4e helft bij Tom van de zaal”,  wordt er direct in koor gezegd. In de eerste jaren tot begin van de jaren 70 waren er bij de meeste clubs niet eens douches en S.V. Roggel had in het begin ook nog geen kantine. En toen die er eenmaal was, moest die om 18 uur sluiten. Als de spelers dan niet snel genoeg naar de zaal gingen, stond Tom al te kijken waar ze bleven.

  Voetbalschoenen als prijs
  Ook de jaarlijkse uitjes met de selectie en de weekendjes met de jeugdtrainers werden als heel bijzonder bestempeld. De spelers van Roggel 1 en 2 waren in die tijd bijna allemaal jeugdtrainer, waardoor er weinig vergaderingen nodig waren om zaken voor de jeugd af te stemmen. Dat werd tijdens en na de selectietraining gedaan. In die tijd was het voor veel jeugdspelers van de A (de huidige JO19) gebruikelijk om op zaterdag in de jeugd en op zondag bij Roggel 1 of 2 mee te doen. Voetballen was hun lust en hun leven. In het algemeen was de opkomst bij trainingen altijd hoog. Er werd bijgehouden wie het vaakst was geweest. Als prijs kreeg je daarvoor dan een paar voetbalschoenen.

  De wedstrijdplanning werd in die tijd niet via voetbal.nl of website gepubliceerd, maar op lijsten geschreven die met de post naar het secretariaat gestuurd werden. Deze lijsten werden opgehangen bij café De Sport en later bij de winkel van Michel Levels (het kastje bij friture Manders). Als er dan een wedstrijd afgelast werd, moest de tegenstander via de vaste telefoon geïnformeerd worden en de wijziging moest in het kastje verwerkt worden. Als je toen wilde weten hoe laat je moest spelen, moest je naar het kastje om te kijken.
  Ook het vervoer naar wedstrijden was totaal anders dan vandaag de dag. Naar wedstrijden binnen een straal van 17 km werd gefietst. En als het dan eens verder was, dan waren er geen 6 auto’s beschikbaar om te rijden. Soms kwam het voor dat teams naar de uitwedstrijd gebracht moesten worden door één auto meer keren op en neer te laten rijden.

  Sandalen
  De verhalen over trainers die in de loop der jaren voor de groep hebben gestaan worden ook met veel plezier besproken. Van een trainer waarbij de spelers de eerste twee weken van het seizoen alleen conditietraining kregen en geen bal zagen, tot één die van een speler wel even een spits ging maken, wat overigens niet gelukt is. En een trainer die de keeper op een door de regen doorweekt veld intrapte op z’n sandalen. Alles werd met veel “och joa” bevestigd.   

  In de jaren negentig ontstond er een aantal mooie initiatieven die vandaag de dag niet meer bestaan. De abonneelotto, waarbij spelers in het dorp huis-aan-huis lottoformulieren mochten verkopen. Hier was door de KNVB een competitie aan verbonden. In één jaar werden er door de jeugd van S.V. Roggel zoveel formulieren verkocht, dat alle jeugdtrainers een trainingspak kregen van de KNVB. Ook kreeg S.V. Roggel van de KNVB regelmatig de vraag om regionale selectiewedstrijden of zwaluwentoernooien, die nu nog bestaan, te organiseren.
  Na een wedstrijd tegen twee teams uit het Engelse Suffolk bleef er een aantal paren voetbalschoenen achter, waarna het idee ontstond om een voetbalruilbeurs te starten. Hierbij konden schoenen die niet meer pasten geruild worden voor een grotere maat en de te kleine schoenen waren dan weer geschikt voor een jonger kind. In die tijd gingen de schoenen nog diverse jaren mee!

  “Zoek elkaar op voor de wedstrijd”
  Een kritische noot over de fysieke gesteldheid van veel jeugdspelers blijft niet uit. De jubilarissen zien dat er een groot verschil is tussen vroeger en nu. Voor de eeuwwisseling werd er nog veel op straat gevoetbald, waardoor er veel meer gevoel voor de bal en het team was. Scheidsrechters waren er op straat niet, waardoor de weerbaarheid ook hoger was, omdat situaties onderling opgelost werden. Ook wordt opgemerkt dat er tegenwoordig vaak veel negatief commentaar gegeven wordt door trainers, spelers, maar ook publiek. De tip die hierbij gegeven wordt is om niet alles digitaal af te handelen, maar elkaar op te zoeken voor de wedstrijd. Als scheidsrechter, staf en aanvoerder samen komen voor de wedstrijd en persoonlijk contact hebben, is er veel minder kans op escalaties.

  De lijstjes met taken en wat deze mannen allemaal voor de club betekend hebben, zijn stuk voor stuk enorm lang. Alle vier hebben ze vele wedstrijden voor Roggel 1 gespeeld. Ook de functie ‘trainer’ prijkt vaak op deze fantastische lijst. In veel gevallen zelfs met meerdere kampioenschappen beloond, zowel bij de jeugd als de senioren. Met samen ruim 2000 gespeelde wedstrijden, spreekt het voor zich dat daarvan een enorme hoeveelheid ervaring op de jeugd overgebracht kon worden. Scheidsrechter, lid van de klusploeg, leider, jeugdcommissie lid en voorzitter en tenslotte bestuurslid. Kortom: een indrukwekkende lijst, waarvoor respect en veel waardering op zijn plaats is.

  Al deze anekdotes zijn een mooie beschrijving van de herinneringen die deze vier clubmensen hebben aan de jaren waarin ze lid zijn. Als we langer waren blijven zitten waren er zeker nog veel meer verhalen verteld.
  Cor, Thei, Peter en Marcel, namens het bestuur en de leden van S.V. Roggel feliciteer ik jullie hierbij met deze prachtige mijlpaal en hoop jullie nog vaak op ons sportpark tegen te komen.

  Tot slot hebben we nog een paar zeer goed bedoelde tips gekregen. De realisatie van een voetbalkooi zal bijdragen aan een beter gestel en techniek. Zitplaatsen onder de overkapping, zodat er door de oudere leden zittend naar de wedstrijden gekeken kan worden, staat ook hoog op de verlanglijst. En tenslotte werd het idee geopperd om eens in de zoveel tijd oud-spelers uit te nodigen om gezamenlijk een wedstrijd van Roggel 1 te bekijken en daarna gezellig bij elkaar te zijn en bij te praten.

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie, op 7 januari vanaf 15 uur, worden onze jubilarissen in het zonnetje gezet. Alle leden zijn van harte uitgenodigd om hen te komen feliciteren.

  Namens het Bestuur,

  Rolf Backus

  Voorzitter